Om Röyk

Röyk är ett svenskt varumärke och grundades 2010 när den första produkten, en huvtröja med en unik, patenterad design vann första pris i innovationstävlingen ’Innovation for Extremes’. Utmärkelsen fick mycket uppmärksamhet från både press och återförsäljare och i samband med det skapades varumärket Röyk med fokus på funktionella och hållbara produkter för skidåkning och friluftsliv. Namnet Röyk kommer från uttrycket “röjåk” som var populärt bland svenska ”skibums” på den franska skidorten Val d’Isère i början av 2000-talet.

Vi har hållbarhet i vårt DNA och Röyk drev tillsammans med Filippa K arbetet med att upprätta den infrastruktur med syfte att ta tillvara på all den svenska ull som slängs eller bränns, vilket resulterade i vår banbrytande Norrby Wool Sweater. Vi var också först i industrin med att tillverka ytterkläder i 100% biobaserade material från ricinfrö och vår ikoniska Badland Merino Jacket har belönats med tunga hållbarhetsutmärkelser som ISPO Eco Achievement Award och Scandinavian Outdoor Sustainability Award. Scandinavian Outdoor Group belönade också Röyk med sin allra finaste hållbarhetsutmärkelse, "Overall Sustainability Winner".

En viktig del i vårt dagliga arbete är innovationsprojekt med särskild inriktning på ullsektorn. Vårt övergripande mål är att utveckla produkter som är cirkulära med förbättrad funktionalitet och miljöpåverkan. Detta driver oss att ständigt utveckla nya tyger eller förbättra befintliga material, fiberkompositioner, behandlingsmetoder och produktionsmetoder. Genom dessa innovationsprocesser höjer vi ständigt ribban för branschnormer och skapar innovativa lösningar som kommer alla i vår bransch till gagn. Vi har länge varit förebilder inom industrin för våra innovativa material, vi ser gärna att fler använder material som vi tar fram eller jobbar med.

Vi tillverkar produkter av högsta kvalitet och med ett stort mått av mångsidighet för maximal användbarhet. Våra produkter är alltså utvecklade för att hålla länge och fungera väl till olika sammanhang och aktiviteter. Vår produktion följer certifierade kemiska riktlinjer, och vi har stort fokus på främjandet av cirkulär ekonomi genom att minimera överproduktion och använda mer hållbara material och förpackningar. Vi lägger också stor vikt vid den sociala arbetsmiljön, både hos oss själva men även hos våra leverantörer. Våra produkter är certifierade för hållbarhet och miljöhänsyn, för att underlätta för konsumenten att göra grönare val.

Vår affärsidé är att skapa tidlösa, mångsidiga produkter, för maximal livslängd och stort användningsområde. Genom att skapa produkter som i motsats till att uppfattas som aktivitetsspecifika istället uppmuntrar till användning i såväl vardagslivet som friluftslivet önskar vi bidra till att minska överkonsumtion. Våra kläder kan användas i flera led och vi ser gärna att man reparerar eller säljer plaggen vidare i andra hand. Vi utgår alltid från en cirkulär grundfilosofi när vi skapar ett plagg och hoppas att du som konsument vill följa med i vår utveckling.

Vi arbetar tillsammans med Tillväxtverket för att kunna förverkliga våra innovationsprojekt.


10% på ditt nästa köp?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev


Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få produktnyheter, erbjudanden, guider och mycket mer!PrenumereraLogga in

Choose your country

Choose your country